Seizoen 1 – aflevering 6
Hamza Saïdi
Over identiteit, godsbewustzijn en bruggen bouwen
‘Voor mij is geloven een soort van kompas in mijn dagelijks leven. Mijn daden moeten altijd overeen komen met dat waarin ik geloof.’
Hosts & Gast
Evelyn Wymeersch
Ben Wymeersch
Hamza Saïdi
Extra
Humood Alkhudher – Kun Anta
Sami Yusuf – Hasbi Rabbi
Khalid Benhaddou – Is dit nu de Islam?
Credits
Indian Summer – Coming Back
Gretta Vosper – With or Without God?…
Over deze aflevering
In deze aflevering spreken Evelyn en Ben met Hamza Saïdi: leerkracht Islamitische godsdienst, vader en bruggenbouwer. Hij beschouwt zichzelf als een mentor en vertrouwenspersoon voor leerlingen met een migratieachtergrond, die vaak kampen met identiteitsproblemen. Hij is actief betrokken in het leven van zijn leerlingen en moedigt hen aan om deel uit te maken van de maatschappij.
Hamza vertelt ook over de discriminatie en isolatie die hij als jongeling ervaarde na 9/11. Het versterkte zijn verlangen naar kennis en zijn vastberadenheid om vooroordelen te doorbreken. Hij haalt inspiratie uit islamitische wijsheid voor zijn rol als ouder en leerkracht: voor jonge kinderen moet je vooral bewust ‘aanwezig’ zijn, daarna kan je hen goede waarden bijbrengen, en later is het van belang om een steunende vriend te zijn, een metgezel.
Tot slot benadrukt hij het belang van interlevensbeschouwelijke dialoog en veilige ruimtes waar mensen eerlijk met elkaar in gesprek kunnen gaan.
Humood Alkhudher is een in Koeweit geboren zanger en muziekproducent. Hij staat bekend om zijn unieke integratie van Arabische muziek en internationale popstijlen met opbeurende teksten. Hij werd wereldwijd populair in 2015 toen hij zijn debuutalbum “Aseer Ahsan” uitbracht en het nummer “Kun Anta” viraal ging. Het album bestaat uit tien opbeurende nummers met sterke positieve boodschappen over onderwerpen als zelfbeeld, zelfverbetering en motivatie.
Sami Yusuf werd in 1980 in Teheran geboren uit Azerbeidzjaanse ouders. Zijn grootouders vertrokken Azerbeidzjan naar Iran na de Eerste Wereldoorlog. Yusuf en zijn ouders emigreerden , in de jaren 1980 naar Londen, na de Islamitische Revolutie in Iran. Yusuf verdiepte zich in westerse klassieke muziek en muziek uit het Midden-Oosten. Hij leerde piano en viool spelen, maar ook traditionele instrumenten. Op 16-jarige leeftijd beleefde Yusuf een spirituele ervaring die ervoor zorgde dat hij een “meer toegewijde moslim” werd.
Gentenaar Khalid Benhaddou is de verpersoonlijking van de ‘rationele islam’, een islam die de westerse democratische regels en waarden wil verzoenen met de wijsheid van de Koran.
In dit boek vertelt hij hoe de Koran echt moet worden gelezen en begrepen: niet letterlijk maar wel in zijn historische context. Hij spreekt over de extreme islam en zijn terroristische uitwassen en hoe je die concreet kan bestrijden. Hoe je jongeren weg kan houden van radicalisering. En hij houdt een warm pleidooi voor verzoening en dialoog, where east meets west.