Over Mag het nog?

Waarom we dit project hebben opgestart, wie we zijn, wat het doet met ons en wat we hopen te bereiken

Waarom deze podcast?

Veel mensen zijn op zoek naar zingeving. Tegelijkertijd wordt verwacht dat geloof, religie en spiritualiteit een privézaak is en er vooral niet te veel over moet gesproken worden. Er lijkt weinig ruimte voor een genuanceerd gesprek in het publieke debat, of er wordt met argusogen naar elkaars geloofsovertuiging gekeken. Vandaar de titel: ‘Mag het nog?’

Wij geloven dat het anders kan en voeren een openhartig gesprek met mensen van verschillende achtergronden, die elk hun unieke verhaal hebben, over hun geloof en overtuigingen. Want we hebben allemaal onze manier om het leven te beschouwen en dat beïnvloedt – bewust of onbewust – onze identiteit.

We hopen hiermee geloven een stukje uit de taboesfeer te halen en misschien ook jouw blik te verruimen.

Wat je mag verwachten

Uit onze (vader-dochter)gesprekken en ontmoetingen met mensen uit verschillende geloofsgemeenschappen, haalden we de inspiratie om verhalen te verzamelen en op te nemen. In een podcast dus.

We kozen ervoor om mensen die we gaandeweg leerden kennen, te vragen naar hun visie op geloven en op het leven.

Vanuit onze gedeelde interesse in muziek, stellen we telkens de vraag naar welke muziek onze gasten inspireert. Daarnaast geeft elk van hen ook interessante leestips mee. Bij elke aflevering vind je alle documentatie terug.

We leggen ook telkens eenzelfde stelling aan hen voor.

Je mag ons altijd laten weten wat je ervan vindt – heel graag zelfs! Je kan via ons ook contact opnemen met de gasten. Zo hopen we het gesprek gaande te houden… 

Onze toekomstvisie

Natuurlijk zijn we erg benieuwd hoe onze podcast onthaald wordt. Wij genieten alleszins van het proces en zijn blij met de gesprekken die we hebben.

We hopen dat het iets met je doet, dat het je kan inspireren, dat het misschien jouw visie op geloven verrijkt of je in beweging kan zetten om er iets mee te doen, om verder op verkenning te gaan, … Laat het ons in elk geval weten!

Maar we dromen natuurlijk graag nog wat verder… een tweede seizoen, of misschien zelfs een ‘live’ gesprek, waarbij we de verschillende gasten met elkáár in gesprek laten gaan.

De tijd zal het uitwijzen… Deel gerust jouw ideeën met ons!

Elke twee weken een
nieuwe aflevering

 

Elke zondagochtend vanaf
1 september 2024

Heb je zelf een interessant
verhaal of ken je iemand die
graag te gast is?

Laat het ons weten!

Luister nu op onze website of

Meer over de hosts

Evelyn Wymeersch

Evelyn Wymeersch

Co-Host

Evelyn Wymeersch, 36, getrouwd en mama van drie. En dochter van Ben. Ik werk als ceremoniespreker op huwelijken en uitvaarten, en ook als tekstschrijver en vertaler, onder de naam ‘W*onderwoorden’. Die weg ben ik ingeslagen na twaalf jaar mijn plek te zoeken in de duurzaamheidssector – en vele jaren actief te zijn in de evangelische kerk. Ik zong ook jarenlang in verschillende bands, waaronder Indian Summer (aan wie we onze jingle te danken hebben).

Ik woon met mijn gezin in een cohousingproject, heb geen eigen wagen en vliegreizen zijn een uitzondering – kortom: ik probeer milieubewust te leven en ook mijn steentje bij te dragen tegen sociaal onrecht.

Geloven heb ik altijd gedaan met een open geest en ruime blik, maar sinds enkele jaren voelden de kerkmuren als te hoog en de kerkdeuren als te gesloten. Dus ging ik verder op verkenning, in boeken, podcasts en gesprekken en door andere geloofsgemeenschappen te bezoeken. Die zoektocht is verrijkend en brengt me verder dan geloven in één ‘waarheid’. Deze podcast is voor mij een deeltje van die zoektocht dat ik graag met jou deel.

Ben Wymeersch

Ben Wymeersch

Co-Host

Ben Wymeersch, 65 en vader van een zoon en dochter (co-host Evelyn). Gepassioneerd onderwijzer en kwaliteitsverantwoordelijke. Mijn carrière begon in het technisch onderwijs, maar al snel vond ik mijn roeping in het volwassenenonderwijs, waar ik ook als directeur werkte.

Mijn werk leidde mij naar de Republiek Congo en later ook naar Benin, waar ik naast mijn werk als kwaliteitsmanager ook lokale initiatieven voor onderwijs, gezondheidszorg en ondernemerschap ondersteunde. Sinds enkele jaren verblijf ik regelmatig langere periodes in Cambodja. Daar werk ik mee aan diverse kleinschalige projecten die het leven van de lokale bevolking verrijken.

Van jongsaf ben ik al geïnteresseerd in religie en spiritualiteit. De basis daarvoor werd gelegd in mijn christelijke opvoeding. Ik was jarenlang promotor en organisator voor artiesten met een brede christelijke visie. Mijn zoektocht naar antwoorden op geloofsvragen leidde me naar een liberaler en socialer christendom en gaf me een breder perspectief. Het zorgde er ook voor dat ik afstand nam van dogmatische geloofsgemeenschappen. Ook mijn reizen naar Zuidoost-Azië verruimden mijn blik nog verder.

Met deze podcast wil ik ervaringen en verhalen van tochtgenoten delen. Wees welkom!

Buy Me A Coffee